The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

Θέλετε να βοηθήσετε στη  διάδοση του Λόγου; Κάνετε Download αυτό το φυλλάδιο σε μορφή  PDF τυπώστε το και δώστε το δωρεάν όπου κι αν πάτε..

Download (0.2MB).

Reader's Corner: Main Page

Φυλλάδια: Το Χρώμα της Αγάπης

ΑΡΜΟΝΙΑ Σ΄ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ τόσο ρημαγμένο από προστριβές, αψιμαχίες, προκαταλήψεις και βία όπως είναι κόσμος μας σήμερα; Αδύνατον! μπορεί να σκεφτείς, καθώς μπαίνεις στον πειρασμό να πετάξεις αυτήν την ιδέα στον κοντινότερο κάλαθο αχρήστων που μπορείς να βρεις. Όμως σε παρακαλώ διάβασε για λίγα λεπτά το κείμενο   αυτό και τουλάχιστον σκέψου λίγο την λύση που προτείνουμε εδώ.

       Όλοι μας έχουμε δει και έχουμε  διαβάσει για τις φρικαλεότητες που μπορούν να προκληθούν όταν κλιμακώνεται η εχθρότητα ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα. Οι τεταμένες φυλετικές σχέσεις σε δεκάδες χώρες σ’ όλο τον κόσμο, όλες μαρτυρούν το γεγονός ότι κάτι πάει    πολύ στραβά   με τις συνθήκες της ανθρωπότητας.

       ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΕΝΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ότι όλοι οι άνθρωποι από κάθε χώρα, χρώμα και πίστη θα πρέπει να σέβονται και να δέχονται ο ένας τον άλλον, όποιες κι αν είναι οι διαφορές τους; Δυστυχώς, ακόμα κι αν κάποιος είχε την εξουσία να εκδώσει ένα τέτοιο διάταγμα, ποτέ δεν θα έβρισκε εφαρμογή. Με απλά λόγια, η καλοσύνη δεν μπορεί να νομοθετεί.     Η καλοσύνη, η κατανόηση και η αγάπη, πρέπει να  βγαίνουν από την καρδιά, όχι σαν μια αντίδραση υπακοής σ’ έναν νόμο.

Για να μπορέσει κάποιος να δεχτεί και να σεβαστεί έναν άλλον όταν του δίδασκαν από παιδί ότι το δικό του ιδιαίτερο χρώμα, η πίστη ή ο πολιτισμός είναι καλύτερα από τα δικά τους δεν είναι κάτι εύκολο. Θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να αποδεχτεί αυτόματα κάποιον που αντιπαθεί επειδή γνωρίζει ότι ο λαός τους έχει κοστίσει στον δικό του για χρόνια (ή ίσως και αιώνες) δυστυχίας, ταπείνωσης, κακοποίησης, εκμετάλλευσης ή και διωγμούς. 

Όταν ένα άτομο έχει χάσει τους συγγενείς του, το σπίτι του ή τη γη του, ή με κάποιο άλλο τρόπο έχει δεχτεί το βάρος της βίας ή της σκληρότητας από κάποια άλλη εθνότητα, κανένα διάταγμα δεν πρόκειται να αλλάξει την προδιάθεση του θύματος μέσα σε μια μέρα. Ακόμα κι αν ήθελες να αγαπήσεις και να αποδεχτείς τους άλλους, οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα, και καμιά ποσότητα δύναμης της θέλησης δεν μπορεί να υπερνικήσει στιγμιαία μια βαθιά ριζωμένη αποστροφή και ένα μίσος. 

 ΚΙ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ να ξεπεραστούν, η προκατάληψη, ο φόβος και η δυσπιστία όταν αυτά τα πράγματα καλλιεργούνταν για αιώνες; Η απάντηση συνοψίζεται μέσα σε μια απλή λέξη: με την αγάπη!

Ο Βασιλιάς Σολομών πολλά χρόνια πριν,  με τη φήμη του πιο σοφού θνητού που περπάτησε ποτέ στη γη, έγραψε το εξής, “Το μίσος διεγείρει έριδες, αλλά η αγάπη θα καλύψει όλα τα σφάλματα” (Παροιμίες 10:12). Αν μισείς κάποιον, οι δοσοληψίες σου μαζί του το πιο πιθανόν είναι ότι θα γενούν διαφωνίες και προστριβές. Όμως αν τον αγαπάς, ακόμα κι αν σ’ έχει αδικήσει, είναι πιθανόν να μπορέσεις να κοιτάξεις πέρα από τα λάθη του και να τον αποδεχτείς και να τον συγχωρήσεις.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ευγενής φιλοδοξία—το να παραβλέπεις και να συγχωρείς όλα  τα λάθη και τις αποτυχίες των άλλων—όμως ρεαλιστικά, ποιος είναι ικανός  να αποδεσμευτεί από την αποστροφή, το μίσος, το φόβο ή άλλες βαθιά ριζωμένες αρνητικές στάσεις που μπορεί να καλλιεργούνται μέσα τους προς άτομα ή ολόκληρες ομάδες ανθρώπων; Οι περισσότεροί από μας δεν διαθέτουμε την απαραίτητη αποφασιστικότητα και τα συναισθηματικά αποθέματα δύναμης για να το κάνουμε αυτό.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ παρά τις περιορισμένες ανθρώπινες δυνατότητές μας, εξακολουθεί να είναι δυνατό για μας να αγαπήσουμε πραγματικά, να καταλάβουμε και να αποδεχτούμε τους άλλους, άσχετα από το παρελθόν τους ή το υπόβαθρό τους. Το κλειδί για μια  τέτοια αγάπη έρχεται από την υπέρτατη πηγής της αγάπης, τον  Ίδιο το Θεό. Η Βίβλος μας λέει ότι “ο Θεός είναι αγάπη” (Α΄ Ιωάννη 4:8). Είναι το παντοδύναμο Πνεύμα της αγάπης που δημιούργησε το σύμπαν και έδωσε ύπαρξη σε όλους μας.

Για να μας δείξει με τι μοιάζει, κατέβηκε στο επίπεδό μας, στέλνοντας τον Ίδιο Του το Γιο στη γη με τη μορφή ενός ανθρώπου, του Ιησού Χριστού. Όλη η υπηρεσία του Ιησού ήταν για τη αγάπη. Βίωσε τον ανθρώπινο πόνο, και έδειχνε μεγάλη συμπόνια για τους ανθρώπους καθώς φρόντιζε τις πνευματικές τους και τις σωματικές τους ανάγκες. Έγινε ένας από μας.

Δίδασκε ότι θα μπορούσαμε όλοι να εκπληρώσουμε όλους τους νόμους του Θεού αν τηρούσαμε μόνο μια μεγάλη εντολή: να αγαπάμε.

Ο Ιησούς είπε, “Θα αγαπάς  τον Κύριο, το Θεό σου με όλη την καρδιά σου, με όλη την ψυχή σου, και με όλη τη διάνοιά σου”, και θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου.” (Βλέπε Ματθαίου 22:37-40.)

Σε μια περίσταση, ένας δικαιοφανής ειδικός στη θρησκεία άκουσε τον Ιησού να το διδάσκει αυτό, και Τον προκάλεσε δημόσια ρωτώντας Τον, “Και ποιος είναι λοιπόν  ο πλησίον μου;” Ο Ιησούς απάντησε με την ιστορία του Καλού Σαμαρείτη, στην οποία έδειξε καθαρά ότι ο πλησίον μας είναι οποιοσδήποτε χρειάζεται τη βοήθειά μας, ανεξάρτητα από τη φυλή του, την πίστη του, το χρώμα του, την εθνικότητά του ή το πολιτιστικό του υπόβαθρο. (Βλέπε Λουκά 10:25–37.)

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αγαπήσουμε τους πλησίον μας και να κάνουμε το μέρος μας για να φέρουμε ειρήνη στον κόσμο είναι να δώσουμε την καρδιά μας στον “Πρίγκιπα της Ειρήνης,” και να Του ζητήσουμε να μας δώσει την αγάπη που χρειαζόμαστε για τους άλλους. Όταν συνδεόμαστε με την αγάπη του Θεού, το Πνεύμα Του μέσα μας μπορεί να μας δώσει τη δύναμη να κάνουμε αυτό που διαφορετικά είναι ανθρωπίνως αδύνατο: να αγαπήσουμε αληθινά τους άλλους με τον τρόπο που αγαπούμε τον εαυτό μας.

Η Βίβλος λέει για τον Ιησού, “Αυτός είναι η ειρήνη μας, που έκανε τις δυο (διαφορετικές φυλές) ένα, και έριξε το μεσότοιχο του φραγμού” (Εφεσίους 2:14). Η υπερφυσική αγάπη του Θεού είναι αυτή που φέρνει την αληθινή ειρήνη, την ενότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσά μας.

“Ο άνθρωπος κοιτάζει την εξωτερική εμφάνιση, αλλά ο Κύριος κοιτάζει την καρδιά” (Α΄Σαμουήλ 16:7).  Και όταν είμαστε συντονισμένοι με το Θεό, κι εμείς μπορούμε να κοιτάμε πέρα από το χρώμα του δέρματος κάποιου για να δούμε την καρδιά του και το πνεύμα του. Μετά μπορούμε να βλέπουμε το κάθε άτομο σαν μια όμορφη και μοναδική δημιουργία του Θεού. 

ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΟΤΑΝ Ο ΦΟΒΟΣ, Η ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ έχουν καλλιεργηθεί μέσα μας για χρόνια, η υπέροχη αγάπη του Θεού μπορεί να τα απαλείψει όλα! Μόλις γνωρίσεις προσωπικά ότι ο Θεός σε αγαπάει και σε συγχωρεί, γίνεται πολύ πιο εύκολο να αγαπάς και να συγχωρείς τους άλλους. Μετά μπορείς, “να αφαιρείς κάθε πικρία και θυμό και οργή και κραυγή και βλασφημία μαζί με κάθε κακία και να γίνεσαι ευγενικός και ευσπλαχνικός προς τους άλλους, συγχωρώντας τους άλλους όπως ο Θεός συγχώρεσε εσένα μέσω του Χριστού”. (Εφεσίους 4:31–32).

Όταν ανοίξεις την καρδιά σου στον Ιησού, Αυτός μπορεί να σε ελευθερώσει θαυματουργά από τα δεσμά του μίσους και κακοβουλίας προς τους άλλους. “Αν κάποιος είναι μέσα στο Χριστό, είναι ένα νέο πλάσμα. Τα παλιά έχουν φύγει και τα πάντα έχουν γίνει νέα” (Β΄ Κορινθίους 5:17).

Τι θαυμάσιος που θα μπορούσε να είναι ο κόσμος αν ήμασταν όλοι τυφλοί στα χρώματα και αδιάφοροι για τη φυλετική καταγωγή,  όπου το μόνο πράγμα που θα βλέπαμε όταν κοιτούσαμε ένα άτομο από μια άλλη εθνική καταγωγή θα ήταν η αγάπη—το χρώμα της αγάπης! Είναι δυνατό, μέσα στον Ιησού, όπου “δεν υπάρχει ούτε Ιουδαίος ούτε Εθνικός, ούτε δούλος, ούτε ελεύθερος, ούτε άνδρας ή γυναίκα, επειδή όλοι είστε  ένα μέσα στον Χριστό Ιησού” (Γαλάτες 3:28).

ΕΣΥ ΘΕΛΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΓΑΠΗ για τους άλλους; Είναι δική σου αν μόνο την ζητήσεις!—“Επειδή ο Θεός είναι αγάπη.” Σε αγαπάει τόσο πολύ που έστειλε τον Ιησού για να δώσει τη ζωή Του για σένα. “Επειδή ο Θεός αγάπησε τόσο πολύ τον κόσμο [εσένα κι εμένα] που έδωσε το μοναδικό Του Γιο [τον Ιησού], έτσι ώστε όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν να μη χάνεται, αλλά να έχει αιώνια ζωή” (Ιωάννη  3:16).

Ο Ιησούς θα σε συγχωρέσει δωρεάν για όλες τις αμαρτίες σου και θα σου δώσει αιώνια  ζωή αν απλώς Του ζητήσεις να έρθει μέσα στην καρδιά σου. Δέξου Τον τώρα κάνοντας με ειλικρίνεια μια προσευχή όπως αυτήν εδώ:

 Αγαπημένε μου Ιησού, θέλω να Σε γνωρίσω. Σ’ ευχαριστώ που έδωσες τη ζωή Σου για μένα. Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με για όλα τα λάθη που έχω κάνει. Ανοίγω τώρα την πόρτα της καρδιάς μου, και Σου ζητώ, Σε παρακαλώ, να έρθεις μέσα και να μου δώσεις το δώρο Σου που είναι αιώνια ζωή. Γέμισέ με με την αγάπη Σου και βοήθησέ με να είμαι πιο ανεκτικός με τους άλλους, άσχετα με το ποιοι είναι. Αμήν.

+++ 

Η ΒΙΒΛΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ότι έρχεται σύντομα η μέρα που ο Ίδιος ο Ιησούς θα επιστρέψει  “με μεγάλη δύναμη και δόξα” για να εγκαθιδρύσει το Βασίλειο του Θεού πάνω στη γη. Τα καθεστώτα του ανθρώπου με την εκμετάλλευσή τους και τον αποκλεισμό τους δεν θα υπάρχουν άλλο πια όταν “ τα βασίλεια αυτού του κόσμου θα γίνουν τα βασίλεια του Κυρίου μας” (Αποκάλυψη  11:15).

Όλα τα εθνικά σύνορα θα καταργηθούν τότε, και οι ειρηνόφιλοι άνθρωποι του κόσμου θα ζουν ενωμένοι με πραγματική αρμονία.

 “Όλοι οι λαοί, τα έθνη και οι γλώσσες θα λατρεύουν τον Κύριο που η εξουσία Του θα είναι αιώνια. ... και τα έθνη δεν θα σηκώνουν τα  ξίφη  τους το ένα ενάντια στο άλλο, κι ούτε θα μαθαίνουν τον πόλεμο άλλο πια.” (Βλέπε Δανιήλ 7:14, Ησαΐα 2:4.)

Όμως γιατί να περιμένεις μέχρι τότε, όταν μπορείς να έχεις την ουράνια αγάπη του Θεού και την ειρήνη Του στην καρδιά σου και στη ζωή σου αμέσως τώρα; Δέξου τον Ιησού σήμερα, και κάνε ό,τι μπορείς για να μοιραστείς την αγάπη Του με τους άλλους.

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τα φυλλάδια με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >