The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 

Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: Να Είσαι Ευχαριστημένος!

"Έχω μάθει σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν είμαι, εκεί να είμαι ευχαριστημένος (Φιλιππησίους 4:11). Ο Απόστολος Παύλος, στερημένος από κάθε άνεση έγραψε τα παραπάνω λόγια  ενώ ήταν μέσα στο κελί της φυλακής του.

*

   Λέγεται μια ιστορία για έναν βασιλιά που πήγε στον κήπο του ένα πρωί, και βρήκε τα πάντα να μαραίνονται και να πεθαίνουν.

   Ρώτησε τη βαλανιδιά που στεκόταν κοντά στην αυλόπορτα ποιο ήταν το πρόβλημα. Βρήκε ότι αυτή ήταν αηδιασμένη με τη ζωή και αποφασισμένη να πεθάνει, επειδή δεν ήταν ψηλή και όμορφη όπως το πεύκο.

Το πεύκο ήταν αποκαρδιωμένο επειδή δε μπορούσε να κάνει σταφύλια όπως το κλήμα.

   Το κλήμα επρόκειτο να χαραμίσει τη  ζωή του επειδή δεν μπορούσε να σταθεί όρθιο και να κάνει τόσο καλό καρπό όσο η­ ροδακινιά.

  Το γεράνι ήταν στενοχωρημένο επειδή δεν ήταν ψηλό και ευωδιαστό όπως η πασχαλιά και το ίδιο συνέβαινε σ ολόκληρο τον κήπο.

   Όταν ήρθε σ ένα μικρό πανσέ, βρήκε ότι το φωτεινό του πρόσωπο ήταν υψωμένο τόσο χαρούμενο όσο ποτέ. "Λοιπόν μικρέ πανσέ, είμαι χαρούμενος, που μέσα σ' όλη αυτήν την αποθάρρυνση, βρήκα ένα γενναίο μικρό λουλούδι. Δεν φαίνεσαι να είσαι το ελάχιστο αποκαρδιωμένος."

      "Όχι, δεν έχω και πολύ αξία, όμως σκέφτηκα ότι αν ήθελες μια βαλανιδιά, η ένα πεύκο, η μια ροδακινιά, η μια πασχαλιά, θα είχες φυτέψει αυτό. Όμως ήξερα ότι ήθελες ένα πανσέ, κι έτσι, είμαι αποφασισμένος να είμαι ο καλύτερος μικρός πανσές που μπορώ να είμαι."

*** 

Από μια κουφή και τυφλή από την παιδική ηλικία, τα ακόλουθα λόγια μας δίνουν μια ματιά της ευτυχισμένης καρδιάς της Χέλεν Κέλερ:

 "Δεν είναι αλήθεια ότι η ζωή μου, με όλους τους περιορισμούς της αγγίζει σε πολλά σημεία την ομορφιά στη ζωή; Το κάθε τι έχει τα θαύματα του, ακόμη και το σκοτάδι και η σιωπή και μαθαίνω σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν είμαι εκεί να είμαι ευχαριστημένη.

  Μερικές φορές, είναι αλήθεια, ένα αίσθημα απομόνωσης με τυλίγει σα μια κρύα ομίχλη και κάθομαι μόνη και περιμένω στην κλειστή πόρτα της ζωής. Πίσω της υπάρχει φως και μουσική και γλυκιά συντροφιά, όμως δε μου επιτρέπεται να μπω μέσα εκεί.... Η σιωπή κάθεται απέραντη πάνω στην ψυχή μου.

   "Έπειτα έρχεται η Ελπίδα μ' ένα χαμόγελο και ψιθυρίζει, 'Υπάρχει χαρά στην ξεχασιά του εαυτού σου.' ­ Κι έτσι προσπαθώ να κάνω το φως στα μάτια των άλλων, ήλιο μου, τη μουσική στ' αυτιά των άλλων, συμφωνία μου, το χαμόγελο στα χείλη των άλλων, ευτυχία μου." -Χέλεν Κέλλερ. 

 ***

      "Θα προτιμούσα να είμαι στην καρδιά της Αφρικής στο Θέλημα του Θεού παρά στο θρόνο της Αγγλίας έξω από το Θέλημα του Θεού-David Livingstone.

***

    Η πίστη στο Θεό, η εμπιστοσύνη στο Θεό, σου δίνει ένα αίσθημα ανάπαυσης του σώματος, ειρήνης του μυαλού, ευχαρίστησης της καρδιάς, και πνευματικής ευφορίας-David Brand Berg.

 ***

    Η σημερινή κατάσταση σου μπορεί να μην είναι της αρεσκείας σου. Ίσως να είσαι δυσαρεστημένος και αποθαρρυμένος. Βαλε την υπόθεση στα χέρια του Θεού. Αν Αυτός σε θέλει κάπου αλλού, Αυτός θα σε οδηγήσει εκεί, με την προϋπόθεση ότι είσαι παραδομένος στο θέλημα Του.

      Όμως ίσως Αυτός σε θέλει εκεί που είσαι. Σ' αυτή την περίπτωση, Αυτός θα σε βοηθήσει να προσαρμοστείς στην κατάσταση. Αν παραδοθείς σ' Αυτόν, Αυτός θα σε κάνει ευχαριστημένο, και ακόμα ευγνώμονα για τις τωρινές ευκαιρίες.

      Μάθε τη μεγάλη τέχνη του να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, με αυτά που έχεις, εκεί που είσαι. Όταν το κάνεις αυτό, θα είσαι είτε ευχαριστημένος με το πως είναι τα πράγματα, η θα έχεις την ικανοποίηση να ξέρεις ότι τα έχεις κάνει καλύτερα.

***

Σκέψου αυτό που σου δίνει ευτυχία
όχι αυτό που σου φέρνει καημό.
Σκέψου το όμορφο στην κοινωνία
κι όχι το κάθε που υπάρχει κακό.

Σκέψου όσες έχεις παντού ευλογιές
κι όχι αυτές που δεν έχεις δει.
Σκέψου αρετές απ' τις τόσες φιλίες
κι όχι την άλλη πλευρά την κακή.

Σκέψου τα κέρδη που φέρνει η δουλειά σου
κι όχι ζημιές που σ' έχουνε βρει
σκέψου όσα λεν που είναι απ' τα καλά σου
κι όχι που είπαν μια λέξη  πικρή.

Σκέψου τις μέρες χαράς και υγείας
κι όχι τις μέρες βαρύ στεναγμού
Σκέψου τις μέρες ζωντάνιας λιακάδας
κι όχι τις μέρες βροχής του ουρανού.

Σκέψου για ελπίδες που είναι μπροστά σου
κι όχι ότι σπάταλα έχει ήδη χαθεί
σκέψου τα πλούτη που ειν' στην αγκαλιά σου
κι όχι εκείνα που δεν τα 'χεις βρει.

Σκέψου βοήθειας χέρι ν' απλώσεις
κι όχι να πάρεις απ' όπου μπορείς
σκέψου ευτυχία και πώς να τη δώσεις
κι έτσι δικιά σου ευτυχία θα  βρεις.

* * *

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >