The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 
Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: Τα Γεγονότα του Πάσχα

      Πριν από 2000 χρόνια σχεδόν, ο Ιησούς Χριστός σταυρώθηκε στη χώρα που τώρα ονομάζεται Ισραήλ με διαταγή του Πόντιου Πιλάτου, του Ρωμαίου κυβερνήτη της τότε Ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας. Ο Ιησούς είχε κατηγορηθεί ψευδώς από τους αρχιερείς των Ιουδαίων και άλλους ηγέτες,  για βλασφημία ενάντια στην Ιουδαϊκή θρησκεία. Αυτό δεν ήταν έγκλημα σύμφωνα με τον Ρωμαϊκό νόμο και ο Πιλάτος σκόπευε να ελευθερώσει τον Ιησού. Όμως όταν του υπενθύμισαν ότι η επιείκεια προς κάποιον που είχε τη φήμη ταραχοποιού θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν έλλειψη αφοσίωσης προς τη Ρώμη, και αφού άκουσε το βουητό ενός υποκινημένου όχλου που φώναζε απαιτώντας τη σταύρωση του Ιησού, ο Πιλάτος υποχώρησε στις απαιτήσεις των κατηγόρων Του. Η εκτέλεση του Ιησού διαδραματίστηκε ακριβώς πριν από την Ιουδαϊκή ιερή γιορτή  του Πάσχα.

Αραβικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 10ο αιώνα περιέχουν την εξής αφήγηση, που αποδίδεται στον Ιουδαίο ιστορικό Φλάβιο Ιώσηπο (37-100 μX;):

Εκείνο τον καιρό υπήρχε ένας σοφός άνθρωπος που ονομαζόταν Ιησούς, και η διαγωγή του ήταν καλή, και ήταν σ’ όλους γνωστό ότι ήταν ενάρετος. Και πολλοί άνθρωποι από τους Ιουδαίους και από άλλα έθνη έγιναν μαθητές του. Ο Πιλάτος τον καταδίκασε σε σταυρικό θάνατο. Και εκείνοι που είχαν γίνει μαθητές του δεν εγκατέλειψαν την αφοσίωσή τους σ’ αυτόν. Ανέφεραν ότι είχε εμφανιστεί σ’ αυτούς τρεις μέρες μετά από τη σταύρωσή του και ότι ήταν ζωντανός. Επίσης πίστευαν ότι ήταν ο Μεσσίας, εκείνος για τον οποίον είχαν αναφέρει θαύματα οι Προφήτες.

Ακολουθεί η διήγηση του Ματθαίου, ενός μαθητή του Ιησού, για τα γεγονότα που συνέβησαν μετά το θάνατο του Ιησού.

 Την επόμενη μέρα [μετά από τη σταύρωση του Ιησού] συγκεντρώθηκαν οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι στον Πιλάτο, λέγοντας, “Κύριε, θυμόμαστε, ότι ενώ ήταν ζωντανός, ο απατεώνας είχε πει, ‘Μετά από τρεις μέρες θα αναστηθώ.’ Γι’ αυτό διέταξε να ασφαλιστεί ο τάφος μέχρι την τρίτη μέρα, μήπως έρθουν τη νύχτα οι μαθητές Του και Τον κλέψουν και πουν στους ανθρώπους, ‘Αναστήθηκε από τους νεκρούς.’ Κι έτσι η τελευταία πλάνη θα είναι χειρότερη από την πρώτη.”

Ο Πιλάτος είπε σ’ αυτούς, “Έχετε εσείς φρουρούς, πάτε και ασφαλίστε τον τάφο όπως ξέρετε.”  Και εκείνοι πήγαν και ασφάλισαν τον τάφο και τον σφράγισαν με πέτρα και έβαλαν φρουρούς.

Αφού πέρασε το Σάββατο, κοντά στο χάραγμα την πρώτης ημέρας της εβδομάδας, ήρθε η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία για δούνε τον τάφο. Και τότε, έγινε μεγάλος σεισμός, επειδή ένας άγγελος του Θεού κατέβηκε από τον Ουρανό και κύλισε την μεγάλη πέτρα από την πόρτα και καθόταν επάνω της. Η όψη του ήταν σαν την αστραπή και τα ρούχα του λευκά σαν το χιόνι. Και από το φόβο του αγγέλου, ταράχτηκαν οι φύλακες και έγιναν σαν νεκροί.

Όμως ο άγγελος απάντησε και είπε στις γυναίκες, “Μη φοβάστε εσείς, επειδή γνωρίζω ότι αναζητάτε τον Ιησού τον σταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, επειδή έχει αναστηθεί, όπως είχε πει. Ελάτε να δείτε τον τόπο που κειτόταν ο Κύριος. Πηγαίνετε γρήγορα και πείτε στους μαθητές Του ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς και τώρα πηγαίνει πριν από σας στη Γαλιλαία. Εκεί θα Τον δείτε. Να τώρα, σας το είπα.”

Και βγαίνοντας γρήγορα από τον τάφο με φόβο και χαρά μεγάλη, έτρεξαν να φέρουν τα νέα στους μαθητές Του. Και καθώς πήγαιναν να πουν τα νέα στους μαθητές Του, τις συνάντησε ο Ιησούς λέγοντας, “Χαρείτε!” Και εκείνες Τον πλησίασαν και έπιασαν τα πόδια Του και Τον προσκύνησαν. Τότε λέει σ’ αυτές ο Ιησούς, “Μη φοβάστε. Πηγαίνετε και πείτε στους αδελφούς Μου να πάνε στη Γαλιλαία και εκεί πρόκειται να με δουν.”

Τώρα καθώς αυτές φεύγανε, μερικοί από τους φύλακες πήγαν στην πόλη και ανέφεραν στους αρχιερείς όλα όσα συνέβησαν. Και αφού συγκεντρώθηκαν μαζί με τους πρεσβύτερους και συνεδρίασαν, έδωσαν στους στρατιώτες πολλά χρήματα, λέγοντάς τους, “Να πείτε, ‘ότι οι μαθητές Του ήρθαν τη νύχτα και Τον έκλεψαν ενώ εμείς κοιμόμασταν.’ Και αν το ακούσει αυτό ο κυβερνήτης, εμείς θα τον καθησυχάσουμε και θα σας απαλλάξουμε από ευθύνες.” Κι εκείνοι αφού πήραν τα χρήματα, έκαναν όπως τους συμβούλεψαν και διαδόθηκε αυτή η ιστορία σ’ όλους τους Ιουδαίους μέχρι και σήμερα.

Έπειτα οι έντεκα μαθητές πήγαν στην Γαλιλαία στο όρος όπου τους ζήτησε να πάνε ο Ιησούς. Όταν Τον είδαν Τον προσκύνησαν, όμως μερικοί από αυτούς αμφέβαλλαν. Και ο Ιησούς ήρθε και μίλησε σ’ αυτούς λέγοντας, “Δόθηκε σε Μένα κάθε εξουσία στον Ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάντε μαθητές από όλα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς στο όνομα του Πατέρα και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντάς τους να τηρούνε όλα όσα παρήγγειλα σε σας και Εγώ θα είμαι μαζί σας κάθε μέρα, μέχρι την συντέλεια του αιώνα.”

— Ματθαίου 27:62-66, 28:1-20

Θέματα: Το νόημα του Πάσχα, ο θάνατος και η ανάσταση του Ιησού.
Σκίτσο από τον Kristen Dufrane.

[ΣΤΗ ΑΡΧΗ]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >