The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 

Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: Αλλάζοντας τις Δοκιμασίες σε Θησαυρούς!

Αν ποτέ δεν ήταν νύχτα και το σκότος το πικρό,
δεν θα διάβαζες ποτέ σου, τ' άστρα εκεί στον ουρανό.
Και το φως από τον ήλιο πάντα αν θα 'φεγγε παντού
θα 'ταν κάθε μέρα λάμψη που θα τύφλωνε το νου.

Πόσο αξίζει η ελευθερία διαπιστώνεις πιο καλά
αν βρεθείς σε φυλακή πίσω από σίδερα σκληρά,
και απ’ της θάλασσας τα μαύρα τα κεραυνοφόρα νέφη
βρίσκεις ήρεμα το διάβα μόλις ο ήλιος την εστέφει.

Να μετρήσεις τις χαρές σου δεν μπορείς μα μοναχά
όταν έχεις κάποια μέρα χάσει κάτι σιωπηλά.
Κι όταν φεύγει η ευλογία και πετάει μακριά,
τότε βλέπεις, τότε ξέρεις, τότε αισθάνεσαι βαριά.

Τα πιο πλούσια βλαστάρια μεγαλώνουν πιο ψηλά
όταν έρθεις στου σταυρού σου μες' την κρύα αγκαλιά
και τη νύχτα που σκεπάζει με σκοτάδι όλη τη γη
τότε τραγουδούν οι αγγέλοι στων ανθρώπων την ψυχή.
--Αγνώστου Συγγραφέα

Ένα στρείδι πάνω στο βυθό του ωκεανού άνοιξε διάπλατα το κέλυφός του για να αφήσει το νερό να περάσει από πάνω του. Καθώς το νερό χυνόταν μέσα του, τα βράγχιά του έπαιρναν την τροφή, στέλνοντάς την στο στομάχι του. Ξαφνικά ένα μεγάλο ψάρι εκεί κοντά ξεσήκωσε ένα σύννεφο άμμου και λάσπης μ' ένα τίναγμα της ουράς του. Άμμος! Πόσο αντιπαθούσε την άμμο το στρείδι! Ήταν τόσο σκληρή και έκανε τη ζωή του τόσο δυσάρεστη και άβολη και ήταν μια τόση μεγάλη ενόχληση όποτε έμπαινε μέσα στο όστρακό του. Γρήγορα το στρείδι έκλεισε σφιχτά το όστρακό του, όμως ήταν πολύ αργά. Ένας σκληρός, χαλικώδης κόκκος άμμου είχε μπει μέσα και σφηνώθηκε ανάμεσα στην εσωτερική σάρκα του και στο όστρακό του.
Ω, πόσο ενοχλούσε εκείνος ο κόκκος της άμμου το στρείδι! Όμως σχεδόν αμέσως, ειδικοί αδένες που ο Θεός του είχε δώσει για να επιστρώνουν το εσωτερικό του οστράκου του άρχισαν να δουλεύουν για να καλύψουν τον ερεθιστικό κόκκο άμμου μ' ένα γλυκό απαλό και λαμπερό κάλυμμα. Τον ένα χρόνο μετά τον άλλο το στρείδι πρόσθετε λίγα περισσότερα στρώματα επικαλύμματος πάνω στο μικροσκοπικό κόκκο άμμου μέχρι που τελικά, είχε παράγει ένα όμορφο λαμπερό μαργαριτάρι μεγάλης αξίας.
Μερικές φορές τα προβλήματα που έχουμε είναι λίγο σαν εκείνο τον κόκκο της άμμου. Μας ενοχλούν και αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τον ερεθισμό και την ταλαιπωρία που μπορεί να είναι. Όμως η χάρη του Θεού αρχίζει να δημιουργεί ένα θαύμα από τα προβλήματά μας και τις αδυναμίες μας, αν Τον αφήσουμε. Γινόμαστε πιο ταπεινοί και δεκτικοί, πιο απεγνωσμένοι στην προσευχή, πιο κοντά στον Κύριο, πιο σοφοί, και πιο καλά ικανοί να αντισταθούμε στα προβλήματα. Σαν κρυφές ευλογίες, ο Κύριος σύντομα παίρνει τα σκληρά κομμάτια της άμμου μέσα στη ζωή μας και τα μετατρέπει σε πολύτιμα μαργαριτάρια δύναμης και ισχύος και γίνονται μια ελπίδα και μια έμπνευση για πολλούς.

***


Ο Κύριος σε κάνει πιο δυνατό με κάθε νίκη. Είναι κάπως σαν τον εμβολιασμό: Ο Θεός σου δίνει μικρές δόσεις έτσι ώστε να μην κολλήσεις την αρρώστια, κι έτσι ώστε να αναπτύξεις σταδιακά την αντίστασή του σ' αυτήν. Ενώ, αν ποτέ δεν είχες δοκιμαστεί, αν ποτέ δεν σου είχαν δώσει μια μικρή δόση, ποτέ δεν θα μπορούσες να αντέξεις την μεγάλη δόση.
Στο Μεσαίωνα, επειδή η δολοφονία με δηλητήριο ήταν τόσο συνηθισμένη, οι βασιλιάδες και οι σημαντικοί άνθρωποι συνήθιζαν να παίρνουν μικρές δόσεις δηλητηρίου κάθε μέρα. Άρχιζαν με μια πολύ μικρή δόση, μόνο λίγους κόκκους, και συνέχιζαν να παίρνουν λίγο περισσότερο κάθε μέρα, μέχρι που σταδιακά ανέπτυσσαν αντίσταση, κι έτσι αν κάποιος τους έδινε μια μεγάλη δόση, δε θα ήταν θανατηφόρα!
Είναι λίγο όπως ο Κύριος κάνει με μας: Μας δίνει λίγο περισσότερο κάθε μέρα για να μας ελέγχει, για να μας δοκιμάζει, για να αναπτύξει τη δύναμή μας και την αντίστασή μας. Μας εμβολιάζει με λίγο περισσότερο ορό θυσίας και δοκιμασίας, προβλημάτων και μαχών κάθε μέρα.
Ο Θεός προσπαθεί να σε κάνει πιο δυνατό κάθε μέρα και να σε κάνει ικανό να δίνεις λίγο πιο πολύ, να θυσιάζεις λίγο πιο πολύ, να υποφέρεις λίγο πιο πολύ, να πολεμάς λίγο πιο πολύ και να μεγαλώνεις λίγο πιο πολύ.—Ντέιβιντ Μπραντ Μπεργκ.

***

Ο σκοπός της θλίψης σου είναι να γίνει αυτή μια πηγή δύναμης για σένα, και να σου δώσει τα εφόδια για να δίνεις δύναμη σε άλλους.--Ντέϊβιντ Μπραντ Μπεργκ.

"Αυτός είναι εκείνος που μας παρηγορεί σ' όλες τις θλίψεις μας, για να μπορούμε κι εμείς να παρηγορούμε αυτούς που έχουν κάθε θλίψη, με την παρηγοριά που εμείς οι ίδιοι παρηγορούμαστε από το Θεό. Επειδή καθώς περισσεύουν τα παθήματα του Χριστού μέσα μας, έτσι και μέσω του Χριστού να περισσεύει και η παρηγοριά μας " (Β'Κορινθίους 1:4-5).

***

[TOP]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >