The Family [ Home ]Send This Page to a Friend

 

 

 
Reader's Corner: Main Page

Στοχασμοί: 10 Συμβουλές Για Εργασία Χωρίς Άγχος

Σύμφωνα με τον Michael Mercer, έναν ψυχολόγο επιχειρήσεων.

1 Να τα πηγαίνετε καλά με τους ανθρώπους. "Οι υπάλληλοι που έχουν λίγο άγχος έχουν χωρίς εξαίρεση ομαλές σχέσεις εργασίας πρακτικά με τον καθένα." Είπε ο Mercer. Για να το επιτύχετε αυτό, βρείτε πράγματα που έχετε κοινά με τους άλλους και να συμπεριφέρεστε φιλικά με "απολύτως οποιονδήποτε"–από τον πρόεδρο μέχρι και εκείνους που καθαρίζουν το γραφείο σας.

2 Πάντα να είστε διπλωματικοί και διακριτικοί. Αποφεύγετε να φέρεστε θυμωμένα ή χάνοντας την υπομονή σας ακόμα κι όταν τα βρίσκετε σκούρα. "Το να εκδηλώνεις θυμό σε χώρο εργασίας συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα άμεση ή έμμεση αντίδραση, πράγμα που σίγουρα αυξάνει το άγχος." Είπε ο Mercer.

3 Μάθετε αυτό που απαιτείται από εσάς. Βρείτε ποιες είναι οι προσδοκίες του αφεντικού σας και οι προσδοκίες του αφεντικού του αφεντικού σας. "Αυτοί οι άνθρωποι θα οικοδομήσουν ή θα γκρεμίσουν την καριέρα σας και θα επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους σας σε μεγάλο βαθμό." Είπε ο Mercer. "Με το να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες τους ταυτόχρονα μπορείτε και να πάτε μπροστά και επιπλέον να μειώσετε μια πιθανή αιτία άγχους.

4 Να είστε ένας ομαδικός παίκτης με το αφεντικό σας και τους συνεργάτες σας. "Οι ομαδικοί παίκτες απολαμβάνουν εκτίμηση και δέχονται πολύ λιγότερες επιπλήξεις από τους υπάλληλους που ξεσηκώνουν ανταρσία ή που ενεργούν ως ατομιστές," είπε.

5 Να κάνετε τρία κομπλιμέντα την ημέρα στη δουλειά σας. "Στους ανθρώπους αρέσει να δέχονται κομπλιμέντα και θα προσπαθήσουν να κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη μια και τους κάνετε να αισθάνονται όμορφα με ένα κομπλιμέντο," είπε ο Mercer. "Θα θυμούνται το κομπλιμέντο όταν τους ζητήσετε να σας κάνουν μια χάρη."

6 Να βάζετε στόχους για τον εαυτό σας—και προσωπικούς και σε σχέση με την εργασία σας. Οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα άγχους σπάνια κάνουν πράγματα για να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι άνθρωποι με μικρά επίπεδα άγχους, από την άλλη μεριά, περνάνε περισσότερο από το μισό χρόνο τους κάνοντας πράγματα που τους βοηθάνε να επιτύχουν στους βραχυπρόθεσμους ή στους μακροπρόθεσμους στόχους τους.
Για να προσδιορίσετε πόσο καιρό αφιερώνετε για να επιτύχετε τους στόχους σας, γράψτε σ' ένα χαρτί όλα όσα κάνατε τις περασμένες εφτά ημέρες. Σ' ένα ξεχωριστό χαρτί, απαριθμείστε τρεις βραχυπρόθεσμους στόχους (για να επιτύχετε μέσα στους τρεις επόμενους μήνες) και τρεις μακρυπρόθεσμους στόχους (για να επιτύχετε μέσα σε τρία χρόνια). Έπειτα πηγαίνετε πίσω στην επταήμερη λίστα σας και παρατηρείστε οτιδήποτε που σας βοήθησε στην εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων και μακρυπρόθεσμων στόχων σας.
"Τυπικά οι άνθρωποι δαπανούν λιγότερο από πέντε τοις εκατό του χρόνου τους σε δραστηριότητες που θα επιτελέσουν τους στόχους τους," είπε ο Mercer. "Οι άνθρωποι αισθάνονται μεγαλύτερη σύγχυση όταν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους."

7 Να προετοιμάζετε μια καθημερινή "Να Κάνω" λίστα. "Κάθε μέρα πριν φύγετε από τη δουλειά σας, να γράφετε μια λίστα από αυτά που χρειάζεται να κάνετε την επόμενη μέρα της δουλειάς σας," είπε ο Mercer. Αυτή η λίγη οργάνωση μπορεί να σας προστατεύσει να μην πνιγείτε από τα καθήκοντα που χρειάζονται να γίνουν.

8 Να κρατάτε καθαρό το γραφείο και το χώρο εργασίας. Δε λέμε εδώ να γίνετε μανιακοί της καθαριότητας. Ο Mercer είπε ότι το γραφείο του είναι εννέα επί 4 πόδια ( 3Χ1,3 μέτρα), και όλο είναι καλυμμένο με χαρτιά εκτός από ένα χώρο δύο επί δύο πόδια ( 60Χ60 εκατοστά) μπροστά του. Διατηρεί εκείνον το χώρο για τα πράγματα με τα οποία εργάζεται εκείνη τη στιγμή.

9 Να κάνετε γυμναστική τουλάχιστον για λίγο κάθε μέρα. Ακόμα και ένας 10-λεπτος περίπατος θα βοηθήσει. "Οι άνθρωποι γεμίζουν με συναισθηματική ένταση ή με άγχος μέσα στους μύες τους," είπε ο Mercer. Κάνοντας λίγη γυμναστική, μπορείτε να εκτονώσετε την συναισθηματική και σωματική ένταση—και θα έχετε πιο καθαρό το κεφάλι σας όταν αποφασίζετε πώς να αντιμετωπίσετε μια αγχώδη κατάσταση.

10 Σκεφθείτε ν' αλλάξετε δουλειά. "Αν οι παραπάνω εννέα συμβουλές δε σας βοηθήσουν, τότε μπορεί να είναι καιρός να βρείτε μια καινούργια δουλειά," είπε ο Mercer. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ο Mercer ανέφερε ένα ρητό που ακούγεται συχνά: "Αν δεν αντέχεις τη ζέστη, βγες έξω από την κουζίνα."

* * *

Άσχετα με το πόση πίεση αισθάνεστε στη δουλειά, αν μπορείτε να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε τουλάχιστον 5 λεπτά κάθε ώρα, θα γίνετε πιο αποδοτικοί. Το περισσότερο άγχος το δημιουργούμε εμείς στον εαυτό μας μέσα από τις κακές μας συνήθειες και την άσχημη συμπεριφορά μας. Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε κάθε τι στη μέρα σας που σας γεμίζει άγχος, υπογραμμίζοντας τους ερεθισμούς που σας δημιουργούν το μεγαλύτερο άγχος. Αναλύστε όλους τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να αλλάξετε αυτές τις καταστάσεις. Αν μιλούσατε με έναν συνεργάτη, μήπως θα χαλάρωνε την ένταση; Αν ξυπνούσατε μισή ώρα νωρίτερα, μήπως αυτό θα σας έκανε να σταματήσετε να τρέχετε και θα είχατε χρόνο για περίπατο, ή ακόμα και για μια βόλτα; Κάνετε γυμναστική τουλάχιστον για είκοσι λεπτά κάθε μέρα; Αν δεν το κάνετε, θα πρέπει, επειδή αυτό θα σας ανακουφίσει από το άγχος και θα σας επιτρέψει να δουλεύετε και να κοιμάστε καλύτερα.—Dr. Joyce Brothers

Οι φυσιολόγοι έχουν δείξει ότι ένας λόγος που οι άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι, προσβάλλονται ή πικραίνονται εύκολα, είναι επειδή περνούν τη ζωή τους με σφιχτά σαγόνια, τσιτωμένα πρόσωπα και άκαμπτους μύες. Αυτό τους κάνει να ξεπηδούν με τον πιο ελάχιστο θόρυβο, ή με την πιο άκακη προσβολή του εγωισμού τους. Λένε ότι έχουν συνέχεια τα νεύρα τους, όμως είναι κυρίως οι μύες τους, από τα βλέφαρά τους μέχρι και τα δάχτυλα των ποδιών τους, που τινάζονται. Όταν οι μύες σου είναι χαλαρωμένοι και σε ηρεμία, τα νεύρα σου και ο εγωισμός σου θα είναι επίσης ήρεμα.—Albert Edward Wiggam.

* * *

(UPI) Το εργατικό στρες στις Η.Π.Α. έχει τριπλασιαστεί από το 1995 και είναι ένας κύριος παράγοντας για εκείνες τις εργάσιμες ημέρες που χάνονται, μας λένε στην ένατη ετήσια "Έρευνα για Απρογραμμάτιστες Απουσίες" του CCH που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1999. Το στρες είναι υπεύθυνο περίπου για το ένα πέμπτο όλων των απουσιών, αναφέρει η έρευνα, ανεβασμένο κατά 316 τοις εκατό από το 1995. Η έρευνα, που εξέτασε 305 διοικητικά στελέχη διεύθυνσης προσωπικού σ' όλες τις Η.Π.Α. υπολογίζει ότι η συστηματική αδικαιολόγητη απουσία κοστίζει στους εργοδότες κατά μέσο όρο 603 δολάρια ανά εργαζόμενο ανά έτος. Για μερικές μεγάλες επιχειρήσεις αυτό μπορεί να ανέρχεται συνολικά στο ύψος των 3,4 εκατομμυρίων δολάριων ετησίως.

[ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ]

All brand names and trademarks are owned by their respective companies.

Κάνετε εγγραφή για να παίρνετε τους στοχασμούς με email


Στείλε αυτή τη σελίδα σ' έναν  φίλο σου

 

Το όνομά σου

 

Το email σου

 

Το όνομα του φίλου σου

 

Το email του φίλου σου

 

Το μήνυμά σου (προαιρετικά)

 

 

Εισάγετε τον Κωδικό >